Preskočiť na hlavný obsah

Doména gov.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Domov
  2. Elektrické zariadenia určené na používanie v rámci určitých limitov napätia (LVD), Elektromagnetická kompatibilita (EMC), Rádiové zariadenia (RED), Zdravotnícke pomôcky
  3. Elektronické cigarety
Ako môžeme pomôcť?

Elektronické cigarety

Otázka

Aké sú požiadavky týkajúce sa registrácie a certifikácie jednorazových elektronických cigariet pre ich dovoz a predaj na slovenskom trhu?

Odpoveď

Výrobky – jednorazové elektronické cigarety, ktoré sú predmetom Vašej žiadosti pravdepodobne patria medzi tzv. určené výrobky podľa § 4 zákona č. 56/2018 Z. z. o posudzovaní zhody výrobku, sprístupňovaní určeného výrobku na trhu a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon č. 56/2018 Z. z.“), ktoré predstavujú zvýšené riziko ohrozenia oprávneného záujmu, na ktorého zmiernenie alebo odstránenie sú ustanovené základné požiadavky, požiadavky ustanovené týmto zákonom alebo technickým predpisom z oblasti posudzovania zhody. Zoznam technických predpisov z oblasti posudzovania zhody podľa zákona č. 56/2018 Z. z. je dostupný na stránke ÚNMS SR na adrese: https://www.normoff.gov.sk/stranka/92/technicke-predpisy-z-oblasti-posudzovania-zhody/.
Na uvedené výrobky by sa pravdepodobne mohli vzťahovať požiadavky:
– nariadenia vlády SR č. 127/2016 Z. z. o elektromagnetickej kompatibilite, ktorým bola do slovenského právneho poriadku transponovaná smernica 2014/30/EÚ o harmonizácii právnych predpisov členských štátov vzťahujúcich sa na elektromagnetickú kompatibilitu (ďalej len „elektromagnetická kompatibilita“), a
– nariadenia vlády SR č. 148/2016 Z. z. o sprístupňovaní elektrického zariadenia určeného na používanie v rámci určitých limitov napätia na trhu, ktorým bola do slovenského právneho poriadku transponovaná smernica 2014/35/EÚ o harmonizácii právnych predpisov členských štátov týkajúcich sa sprístupnenia elektrického zariadenia určeného na používanie v rámci určitých limitov napätia na trhu (ďalej len „LVD“),
alebo
– iného technického predpisu z oblasti posudzovania zhody podľa zákona č. 56/2018 Z. z. Zoznam technických predpisov z oblasti posudzovania zhody podľa zákona č. 56/2018 Z. z. je dostupný na webstránke ÚNMS SR na už vyššie spomenutej adrese.
V prípade LVD sa zapojenie tretej strany – notifikovanej osoby nevyžaduje, ale ak výrobca nevie zabezpečiť všetky skúšky a merania sám, môže sa obrátiť na niektorý z nasledujúcich subjektov, ktoré mu vedia vykonať príslušné posúdenie zhody alebo skúšky v akreditovanom laboratóriu:
– EVPÚ, a.s.,
– Technický skúšobný ústav Piešťany, š.p. Piešťany.
V prípade elektromagnetickej kompatibility, ak výrobca nevie zabezpečiť posudzovanie zhody sám (prípadne všetky skúšky alebo merania), môže sa obrátiť na niektorú z nasledujúcich notifikovaných osôb, ktoré mu vedia vykonať príslušné posúdenie zhody:
– NO 1299 Technický skúšobný ústav Piešťany, š.p. Piešťany, alebo
– NO 1353 TÜV SÜD Slovakia s.r.o.
V prípade náplne (kvapaliny) Vám odporúčame kontaktovať Centrum pre chemické látky a prípravky (CCHLP), zriadené na Ministerstve hospodárstva SR. Na tento výrobok sa pravdepodobne vzťahujú požiadavky zákona č. 67/2010 Z. z. o podmienkach uvedenia chemických látok a chemických zmesí na trh a o zmene a doplnení niektorých zákonov (chemický zákon), ktorý patrí do kompetencie MH SR.
Zároveň Vám odporúčame kontaktovať aj Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, konkrétne Sekciu ochrany a podpory zdravia v oblasti životného a pracovného prostredia.
Okrem vyššie uvedených predpisov by sa mohli na Vami uvedené výrobky vzťahovať aj požiadavky zákona č. 346/2013 Z. z. o obmedzení používania určitých nebezpečných látok v elektrických zariadeniach a elektronických zariadeniach v pôsobnosti Ministerstva životného prostredia SR.

Do pozornosti Vám dávame aj zákon č. 89/2016 Z. z. o výrobe, označovaní a predaji tabakových výrobkov a súvisiacich výrobkov a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

Výrobok pred uvedením na trh EÚ musí spĺňať požiadavky príslušných predpisov – vyššie uvedeného zákona č. 56/2018 Z. z. a príslušného technického predpisu z oblasti posudzovania zhody. Pre výrobok musí byť vykonané posúdenie zhody špecifikované v príslušnom technickom predpise, vydané EÚ vyhlásenie o zhode a na výrobok umiestnené označenie CE.
Podľa § 23 ods. 2 zákona č. 56/2018 Z. z. vydaním vyhlásenia o zhode výrobca zodpovedá za zhodu určeného výrobku so základnými požiadavkami a požiadavkami ustanovenými týmto zákonom alebo technickým predpisom z oblasti posudzovania zhody.
Podľa § 5 ods. 1 písm. d) zákona č. 56/2018 Z. z. je výrobca povinný „vypracovať a vydať vyhlásenie o zhode určeného výrobku, ES vyhlásenie o zhode alebo EÚ vyhlásenie o zhode určeného výrobku podľa § 23 a podľa technického predpisu z oblasti posudzovania zhody“, čiže ES alebo EÚ vyhlásenia o zhode môže vydať iba výrobca a to nezávisle od toho, či má sídlo v EÚ alebo mimo EÚ. V prípade, ak je výrobca z tretej krajiny, tak musí mať, ak to vyžaduje technický predpis z oblasti posudzovania zhody, splnomocneného zástupcu.
Povinnosť výrobcu vypracovať a vydať ES vyhlásenie o zhode alebo EÚ vyhlásenie o zhode môže byť podľa § 9 zákona č. 56/2018 Z. z. rozšírená aj na iné hospodárske subjekty, t. j. na dovozcu alebo na distribútora.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.