Preskočiť na hlavný obsah

Doména gov.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Domov
  2. Zdravotnícke pomôcky
  3. Plienky pre dospelých
Ako môžeme pomôcť?

Dovoz hygienických potrieb – plienky pre dospelých

Otázka

Chcel by som sa opýtať, na koho by sa spoločnosť mohla obrátiť v prípade hľadania certifikačného úradu na Slovensku alebo v Českej republike, ktorý je schopný vyhotoviť certifikát podľa normy ČSN EN ISO 9073-14 pre hygienické potreby, konkrétne plienky pre dospelých. Spoločnosti sa zatiaľ nepodarilo nájsť vhodnú inštitúciu na vykonanie týchto testov a vydanie certifikátu. Prosím, poskytnite nám informáciu o možných certifikačných úradoch alebo inštitúciách, na ktoré by sme sa mohli obrátiť.

Odpoveď

Výrobky, ktoré sú predmetom Vášho dotazu by pravdepodobne mohli patriť pod zdravotnícke pomôcky, na ktoré sa vzťahuje smernica Rady č. 93/42/EHS o zdravotníckych pomôckach, ktorá bola do slovenského právneho poriadku transponovaná nariadením vlády SR č. 582/2008 Z. z., ktorým sa ustanovujú podrobnosti o technických požiadavkách a postupoch posudzovania zhody zdravotníckych pomôcok.
Zdravotnícke pomôcky sú v zmysle § 4 zákona č. 56/2018 Z. z. o posudzovaní zhody výrobku, sprístupňovaní určeného výrobku na trhu a o zmene a doplnení niektorých zákonov určenými výrobkami. Zoznam technických predpisov z oblasti posudzovania zhody podľa zákona č. 56/2018 Z. z. je dostupný na stránke úradu: https://www.normoff.gov.sk/stranka/92/technicke-predpisy-z-oblasti-posudzovania-zhody/
V tejto súvislosti si Vás dovoľujeme informovať, že za zatriedenie výrobku ako určeného výrobku je v zmysle § 5 zákona č. 56/2018 Z. z. zodpovedný výrobca.
Ak predmetné výrobky nepatria medzi určené výrobky podľa zákona č. 56/2018 Z. z., potom dané výrobky môžu byť kozmetickým výrobkom bližšie info: https://www.uvzsr.sk/web/uvz/kozmeticke-vyrobky1 alebo sa na dané výrobky pravdepodobne vzťahujú požiadavky na všeobecnú bezpečnosť výrobkov podľa nariadenia vlády č. 404/2007 Z. z. o všeobecnej bezpečnosti výrobkov, ktorá spadá do pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR. Pre podrobnejšie informácie o tom ako postupovať v prípade všeobecnej bezpečnosti výrobkov Vám odporúčame obrátiť sa na Ministerstvo hospodárstva SR, odbor ochrany spotrebiteľa, v pôsobnosti ktorého sú tieto požiadavky.

Pokiaľ ide o certifikačný orgán na Slovensku alebo v Českej republike, ktorý by Vám vedel vyhotoviť certifikát podľa normy ČSN EN ISO 9073-14, odporúčame Vám obrátiť sa na Slovenskú národnú akreditačnú službu, ktorá má databázu akreditovaných certifikačných orgánov (https://ais.snas.sk/ais/) alebo na Český institut pro akreditaci https://www.cai.cz/

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.