Preskočiť na hlavný obsah

Doména gov.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Domov
  2. Kozmetické výrobky, Zdravotnícke pomôcky
  3. Kozmetický produkt
Ako môžeme pomôcť?

Kozmetický produkt a zdravotné pomôcky

Otázka

Chcel by som sa opýtať, aké povolenia a schválenia je potrebné získať pre nový produkt, ktorý chystáme priniesť na slovenský trh a ktorý bude používaný kozmetičkami v salónoch. Výrobcovia nám poskytli výsledky testov rizík a Úrad verejného zdravotníctva Vás odporučil sa obrátiť na Vás. Produkt vyžaduje mrazenie v mrazničke, dezinfekciu antibakteriálnym mydlom a následnú aplikáciu na tvár pomocou miernych tlakov a lymfatickej masáže. Jeho účinok je detoxikácia, vyhladenie vrások a omladenie pokožky. Prosím, ak máte akékoľvek postrehy alebo rady ohľadom povolení a prípadne iných krokov, ktoré je potrebné podniknúť, uvítal by som Vašu pomoc.

Odpoveď

V nadväznosti na Váš dotaz si Vás dovoľujeme informovať nasledovne.

Pokiaľ ide o požiadavky na prácu v kozmetických salónoch, domnievame sa, že ide o poskytovanie služieb v kozmetických salónoch resp. o požiadavky na bezpečnosť pri práci. Táto oblasť nepatrí do pôsobnosti nášho úradu, pravdepodobne to patrí pod Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SR, sekcia práce.

Čo sa týka samotného výrobku, požiadavky na výrobok závisia od určenia účelu výrobku (resp. použitia výrobku), tzn. ako ho deklaroval výrobca. Len z informácii, ktoré ste nám zaslali (výsledky z testu rizík), sa to nedá presne určiť. Podrobnejšie informácie vrátane účelu môžu byť uvedené aj v dokumentácii k výrobku.

Podľa toho čo uvádzate v e-maile, predmetný výrobok nie je kozmetickým prostriedkom, mohlo by ísť o zdravotnícku pomôcku.

Ak by bol predmetný výrobok zdravotníckou pomôckou, potom ide o tzv. určený výrobok podľa § 4 zákona č. 56/2018 Z. z. o posudzovaní zhody výrobku, sprístupňovaní určeného výrobku na trhu a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ktorý predstavuje zvýšené riziko ohrozenia oprávneného záujmu, na ktorého zmiernenie alebo odstránenie sú ustanovené základné požiadavky, požiadavky ustanovené týmto zákonom alebo technickým predpisom z oblasti posudzovania zhody. V takomto prípade by sa postupovalo podľa zákona č. 56/2018/Z. z. a príslušného technického predpisu z oblasti posudzovania zhody – nariadenia vlády č. 582/2008 Z. z. ktorým sa ustanovujú podrobnosti o technických požiadavkách a postupoch posudzovania zhody zdravotníckych pomôcok.

Či ide o zdravotnícku pomôcku je možné určiť na základe jej definície, ktorú nájdete v § 2 ods. 19 zákona č. 362/2011 Z. z. o liekoch a zdravotníckych pomôckach resp. v článku 1 smernice 93/42/EHS o zdravotníckych pomôckach.

Prehľad určených výrobkov (aj zdravotníckych pomôcok) vrátane požiadaviek na legislatívu (slovenskú a európsku) kontakty na príslušné inštitúcie, ako aj ďalšie informácie je možné nájsť v Zozname technických predpisov z oblasti posudzovania zhody podľa zákona č. 56/2018 Z. z. a európska legislatíva Nového prístupu, ktorý je dostupný na stránke nášho úradu na adrese: http://www.unms.sk/?Technicke_predpisy.

V prípade, ak predmetný výrobok nie je kozmetickým výrobkom a ani určeným výrobkom v zmysle zákona č. 56/2018 Z. z. (teda ani zdravotníckou pomôckou), potom by sa naň mohli vzťahovať požiadavky na všeobecnú bezpečnosť výrobkov – nariadenie vlády č. 404/2007 Z. z. Treba si pozrieť toto nariadenie, okrem iných požiadaviek obsahuje požiadavky na bezpečnosť výrobku a povinnosti výrobcov, dovozcov, dodávateľov, predávajúcich. Ak ste dovozca musíte splniť požiadavky na dovozcu, ak ste dodávateľ, požiadavky na dodávateľa, atď. Definície dovozcu, výrobcu, dodávateľa sú uvedené v zákone č. 250/2007 Z. z. o ochrane spotrebiteľa. Pre podrobnejšie informácie o tom ako postupovať v prípade všeobecnej bezpečnosti výrobkov Vám odporúčame obrátiť sa na Ministerstvo hospodárstva SR, odbor ochrany spotrebiteľa, v pôsobnosti ktorého sú tieto požiadavky.

 

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.