Preskočiť na hlavný obsah

Doména gov.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Domov
  2. Elektrické zariadenia určené na používanie v rámci určitých limitov napätia (LVD), Elektromagnetická kompatibilita (EMC), Všeobecná bezpečnosť výrobkov, Zdravotnícke pomôcky
  3. LED svetlo do nosovej dutiny
Ako môžeme pomôcť?

LED svetlo na svietenie do nosovej dutiny s použitím frekvencií s efektom modulácie mozgových vĺn

Otázka

Kto v Slovenskej republike rozhoduje o klasifikácii elektrického zariadenia ako elektrického zariadenia alebo zdravotníckej pomôcky? Ak je to Úrad pre normalizáciu, metrologiu a skúšobníctvo (UNMS), prosím, poskytnite informáciu, kde môžeme nájsť žiadosť a aké prílohy treba priložiť pre vyžiadanie rozhodnutia. Konkrétne ide o LED svetlo na svietenie do nosovej dutiny s efektom modulácie mozgových vĺn, ktoré sa nepoužíva na liečbu ani prevenciu konkrétneho ochorenia, ale spolu so zdravým životným štýlom prispieva ku celkovému zdraviu a prevencii ochorení.

Odpoveď

Za zatriedenie výrobku, resp. určenie účelu výrobku/použitia výrobku, je zodpovedný výrobca. Tieto informácie vrátane účelu môžu byť uvedené napríklad v dokumentácii k výrobku.

Ak by bol predmetný výrobok elektrickým zariadením alebo zdravotníckou pomôckou, potom by šlo o tzv. určený výrobok podľa § 4 zákona č. 56/2018 Z. z. o posudzovaní zhody výrobku, sprístupňovaní určeného výrobku na trhu a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ktorý predstavuje zvýšené riziko ohrozenia oprávneného záujmu, na ktorého zmiernenie alebo odstránenie sú ustanovené základné požiadavky, požiadavky ustanovené týmto zákonom alebo technickým predpisom z oblasti posudzovania zhody.

V takomto prípade by sa postupovalo podľa zákona č. 56/2018 Z. z. a príslušného technického predpisu z oblasti posudzovania zhody:
• v prípade elektrických zariadení podľa
– nariadenia vlády SR č. 148/2016 Z. z. o sprístupňovaní elektrického zariadenia určeného na používanie v rámci určitých limitov napätia na trhu (ktorým bola do slovenského právneho poriadku transponovaná smernica 2014/35/EÚ o harmonizácii právnych predpisov členských štátov týkajúcich sa sprístupnenia elektrického zariadenia určeného na používanie v rámci určitých limitov napätia na trhu) a
– nariadenia vlády SR č. 127/2016 Z. z. o elektromagnetickej kompatibilite (transpozícia smernice 2014/30/EÚ o harmonizácii právnych predpisov členských štátov vzťahujúcich sa na elektromagnetickú kompatibilitu).

• v prípade zdravotníckych pomôcok podľa
– nariadenia vlády č. 582/2008 Z. z. ktorým sa ustanovujú podrobnosti o technických požiadavkách a postupoch posudzovania zhody zdravotníckych pomôcok (transpozícia smernice 93/42/EHS o zdravotníckych pomôckach).

Či ide o zdravotnícku pomôcku je možné určiť na základe jej definície, ktorú nájdete v § 2 ods. 19 zákona č. 362/2011 Z. z. o liekoch a zdravotníckych pomôckach resp. v článku 1 smernice 93/42/EHS o zdravotníckych pomôckach.

Prehľad určených výrobkov vrátane požiadaviek na legislatívu (slovenskú a európsku), kontakty na príslušné inštitúcie, ako aj ďalšie informácie je možné nájsť v Zozname technických predpisov z oblasti posudzovania zhody podľa zákona č. 56/2018 Z. z. a európska legislatíva Nového prístupu, ktorý je dostupný na stránke nášho úradu na https://www.normoff.gov.sk/stranka/92/technicke-predpisy-z-oblasti-posudzovania-zhody/.

V prípade, ak predmetný výrobok nie je určeným výrobkom v zmysle zákona č. 56/2018 Z. z. (teda ani elektrickým zariadením ani zdravotníckou pomôckou), potom by sa na tento výrobok mohli vzťahovať požiadavky na všeobecnú bezpečnosť výrobkov – nariadenie vlády č. 404/2007 Z. z. Treba si pozrieť toto nariadenie, okrem iných požiadaviek obsahuje požiadavky na bezpečnosť výrobku a povinnosti výrobcov, dovozcov, dodávateľov, predávajúcich. Ak ste dovozca musíte splniť požiadavky na dovozcu, ak ste dodávateľ, požiadavky na dodávateľa, atď. Definície dovozcu, výrobcu, dodávateľa sú uvedené v zákone č. 250/2007 Z. z. o ochrane spotrebiteľa. Pre podrobnejšie informácie o tom ako postupovať v prípade všeobecnej bezpečnosti výrobkov Vám odporúčame obrátiť sa na Ministerstvo hospodárstva SR, odbor ochrany spotrebiteľa, v pôsobnosti ktorého sú tieto požiadavky.

K Vašej otázke “Ak je to UNMS prosíme o informáciu, kde nájdeme formulár žiadosti a aké prílohy máme priložiť, aby sme požiadali o vydanie rozhodnutia.” uvádzame:
ÚNMS SR je orgánom štátnej správy, takéto rozhodnutia nevydáva. Nemáme vedomosť, že by sa takéto rozhodnutia vydávali. Ako sme už uviedli vyššie, za zatriedenie výrobku, resp. určenie účelu výrobku/použitia výrobku, je zodpovedný výrobca.

V prípade, že zaradíte výrobok pod niektorý technický predpis z oblasti posudzovania zhody podľa vyššie uvedeného Zoznamu technických predpisov z oblasti posudzovania zhody podľa zákona č. 56/2018 Z. z. a európska legislatíva Nového prístupu, v tomto zozname je pri príslušnom technickom predpise uvedená aj notifikovaná osoba, na ktorú sa môžete obrátiť s ďalšími otázkami.

 

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.