Preskočiť na hlavný obsah

Doména gov.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Domov
  2. Elektrické zariadenia určené na používanie v rámci určitých limitov napätia (LVD)
  3. Elektrické zariadenie dovezené z tretej krajiny
Ako môžeme pomôcť?

Elektrické zariadenie dovezené z tretej krajiny

Otázka

Aké sú povinnosti a postavenie mojej spoločnosti pri dovoze elektrického zariadenia z tretej krajiny, keď zariadenie obsahuje označenie CE?
Mám považovať moju spoločnosť za dovozcu alebo distribútora v súlade s príslušnými právnymi predpismi?
Okrem označenia CE, sú nevyhnutné aj ďalšie potvrdenia, skúšky, certifikáty a podobné dokumenty pre zabezpečenie zhody zariadenia so zákonnými požiadavkami?

Odpoveď

Nakoľko z Vášho dotazu nie je celkom zrejmé, o aké výrobky sa jedná, predpokladáme, že na výrobky, ktoré sú predmetom Vášho dotazu sa pravdepodobne vzťahujú požiadavky nariadenia vlády SR č. 148/2016 Z. z. o sprístupňovaní elektrického zariadenia určeného na používanie v rámci určitých limitov napätia na trhu, ktorým bola do slovenského právneho poriadku transponovaná smernica Európskeho parlamentu a Rady 2014/35/EÚ o harmonizácii právnych predpisov členských štátov týkajúcich sa sprístupnenia elektrického zariadenia určeného na používanie v rámci určitých limitov napätia na trhu, alebo požiadavky iného technického predpisu z oblasti posudzovania zhody pre jednotlivé výrobkové skupiny uvedené v Zozname technických predpisov z oblasti posudzovania zhody podľa zákona č. 56/2018 Z. z. a európska legislatíva Nového prístupu.
Vami uvedené výrobky patria medzi tzv. určené výrobky podľa § 4 zákona č. 56/2018 Z. z. o posudzovaní zhody výrobku, sprístupňovaní určeného výrobku na trhu a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon č. 56/2018 Z. z.“), ktoré predstavujú zvýšené riziko ohrozenia oprávneného záujmu, na ktorého zmiernenie alebo odstránenie sú ustanovené základné požiadavky, požiadavky ustanovené týmto zákonom alebo technickým predpisom z oblasti posudzovania zhody. Povinnosti hospodárskych subjektov upravuje § 5 až 8 zákona č. 56/2018 Z. z. a rozšírenie povinností výrobcu na dovozcu alebo na distribútora upravuje § 9 zákona č. 56/2018 Z. z. alebo priamo v nariadení vlády SR č. 148/2016 Z. z. o sprístupňovaní elektrického zariadenia určeného na používanie v rámci určitých limitov napätia na trhu.

To, či ste dovozca alebo distribútor závisí od toho, ktorým subjektom ste podľa čl. 2 nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 765/2008 z 9. júla 2008 , ktorým sa stanovujú požiadavky akreditácie a dohľadu nad trhom v súvislosti s uvádzaním výrobkov na trh a ktorým sa zrušuje nariadenie (EHS) č. 339/93:
– čl. 2, bod 5: „dovozca“ je každá fyzická alebo právnická osoba usadená v Spoločenstve, ktorá uvádza výrobok z tretej krajiny na trh Spoločenstva;
– čl. 2, bod 6: „distribútor“ je každá fyzická alebo právnická osoba v dodávateľskom reťazci okrem výrobcu alebo dovozcu, ktorá sprístupňuje výrobok na trhu; pričom trh sa myslí v prípade elektrického zariadenia trh EÚ.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.