Preskočiť na hlavný obsah

Doména gov.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Domov
  2. Strojové zariadenia
  3. CNC frézy – certifikácia
Ako môžeme pomôcť?

Certifikácia CNC frézy

Otázka

Aké sú podmienky a požiadavky na certifikáciu CNC frézy?

Odpoveď

Podľa § 23 ods. 2 zákona č. 56/2018 Z. z. o posudzovaní zhody výrobku, sprístupňovaní určeného výrobku na trhu a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon č. 56/2018 Z. z.“) vydaním vyhlásenia o zhode výrobca zodpovedá za zhodu určeného výrobku so základnými požiadavkami a požiadavkami ustanovenými týmto zákonom alebo technickým predpisom z oblasti posudzovania zhody.

Podľa § 5 ods. 1 písm. d) zákona č. 56/2018 Z. z. je výrobca povinný „vypracovať a vydať vyhlásenie o zhode určeného výrobku, ES vyhlásenie o zhode alebo EÚ vyhlásenie o zhode určeného výrobku podľa § 23 a podľa technického predpisu z oblasti posudzovania zhody“, čiže ES alebo EÚ vyhlásenia o zhode môže vydať iba výrobca a to nezávisle od toho, či má sídlo v EÚ alebo mimo EÚ. V prípade, ak je výrobca z tretej krajiny, tak musí mať, ak to vyžaduje technický predpis z oblasti posudzovania zhody, splnomocneného zástupcu.

Povinnosť výrobcu vypracovať a vydať ES vyhlásenie o zhode alebo EÚ vyhlásenie o zhode môže byť podľa § 9 zákona č. 56/2018 Z. z. rozšírená aj na iné hospodárske subjekty, t. j. na dovozcu alebo na distribútora.

Podľa § 23 ods. 4 zákona č. 56/2018 Z. z. „minimálny rozsah vyhlásenia o zhode je ustanovený osobitným predpisom38) alebo technickým predpisom z oblasti posudzovania zhody“, pričom odkaz 38) znie: „príloha č. 3 rozhodnutia Európskeho parlamentu a Rady č. 768/2008/ES zo dňa 9. júla 2008 o spoločnom rámci na uvádzanie výrobkov na trh a o zrušení rozhodnutia 93/465/EHS (Ú. v. EÚ L 218, 13. 8. 2008)“, kde sa má podľa bodu 5 v EÚ VYHLÁSENÍ O ZHODE uviesť „predmet vyhlásenia je v zhode s príslušnými harmonizačnými právnymi predpismi Európskej únie“, čiže číslo smernice, ktorú slovenský právny predpis transponuje, čím sa vyjadruje, že daný výrobok spĺňa požiadavky slovenského právneho predpisu, transponovanej smernice a teda všetkých predpisov v rámci krajín EÚ, ktorými je dané smernica transponovaná.

Dokument, ktorý ste nám zaslali nie je Vyhlásenie o zhode (Declaration of Conformity), ale je to certifikát. Z uvedeného dôvodu Vám odporúčame vyžiadať si od výrobcu ES vyhlásenie o zhode alebo EÚ vyhlásenie o zhode (Declaration of Conformity).

 

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.