Preskočiť na hlavný obsah

Doména gov.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Domov
  2. Vyhlásenie o zhode
  3. Mobilný telefón
Ako môžeme pomôcť?

Mobilný telefón

Otázka

Je potrebné, aby vyhlásenie o zhode pre elektronické výrobky, ako napríklad mobilné telefóny, bolo uvedené priamo na výrobku alebo v návode na výrobku?

Odpoveď

Vyhlásenie o zhode je samostatný dokument. Je to potvrdenie, ktoré preukazuje splnenie všetkých základných požiadaviek a požiadaviek ustanovených zákonom č. 56/2018 Z. z. alebo technickým predpisom z oblasti posudzovania zhody.
Všeobecné požiadavky pre vyhlásenie o zhode upravuje § 23 zákona č. 56/2018 Z. z. Podľa § 23 ods. 2 zákona č. 56/2018 Z. z. „vydaním vyhlásenia o zhode výrobca zodpovedá za zhodu určeného výrobku so základnými požiadavkami a požiadavkami ustanovenými týmto zákonom alebo technickým predpisom z oblasti posudzovania zhody“. Zoznam technických predpisov z oblasti posudzovania zhody (slovenských právnych predpisov v nadväznosti na EÚ predpisy) súvisiacich so zákonom č. 56/2018 Z. z. a európska legislatíva Nového prístupu je dostupný na stránke ÚNMS SR na adrese: http://www.unms.sk/?Technicke_predpisy.
Všeobecné požiadavky môžu byť ďalej špecifikované v príslušných technických predpisoch. V prípade mobilných telefónov môže byť takýmto technickým predpisom smernica Európskeho parlamentu a Rady 2014/53/EÚ o harmonizácii právnych predpisov členských štátov týkajúcich sa sprístupňovania rádiových zariadení na trhu, ktorá bola do slovenského právneho poriadku transponovaná nariadením vlády SR č. 193/2016 Z. z o sprístupňovaní rádiových zariadení na trhu.

Otázka

Je potrebné uvádzať údaje o výrobcovi vždy, alebo je postačujúce mať informácie o dovozcovi alebo distribútorovi?

Odpoveď

V danej veci Vám dávame do pozornosti § 5 – 9 zákona č. 56/2018 Z. z. (povinnosti hospodárskych subjektov).

Otázka

Kto nesie zodpovednosť za preklad sprievodnej dokumentácie a vyhlásenia o zhode k elektronickému výrobku do slovenského jazyka?

Odpoveď

V uvedenej otázke Vám dávame do pozornosti § 23 ods. 4 zákona č. 56/2018 Z. z., podľa ktorého „Vyhlásenie o zhode pre určený výrobok, ktorý sa sprístupňuje na trhu v Slovenskej republike sa vyhotovuje v štátnom jazyku alebo sa do štátneho jazyka preloží“, a § 5 – 9 zákona č. 56/2018 Z. z. (povinnosti hospodárskych subjektov), v ktorých sa používanie štátneho jazyka uvádza na viacerých miestach.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.